Vi har brug for din hjælp! Besøg Rigsarkivets nye website og hjælp os med at forbedre det.

Ny på arkivet?

At bruge arkiver kan være en opdagelsesrejse gennem historien eller ens egen slægt. Som nybegynder i arkivverdenen kan det dog ofte virke forvirrende. Hvordan kommer jeg i gang? Hvad betyder de mange arkivord- og udtryk? Uanset om du skal slægtsforske, skrive opgave eller starte et forskningsprojekt er der hjælp at hente her.

Et arkivbesøg starter altid med et konkret spørgsmål

En bestemt person, et spændende emne eller et interessant sted?

Du har sikkert et spørgsmål, du gerne vil have svar på, men hvor skal du starte?

Prøv at gøre dit spørgsmål så konkret som muligt. Stil uddybende spørgsmål:

  • Hvornår skete det?
  • Hvor i landet?
  • Hvilken person, myndighed, institution eller virksomhed kan have haft noget med dit spørgsmål at gøre?

Oplysnignerne skal bruges til at finde den rette arkivskaber. For arkivernes samlinger er nemlig ikke ordnet efter emne eller titler på bøger, som fx på biblioteket. Arkiverne er i stedet ordnet efter arkivskabere.

Hvad er en arkivskaber?

En arkivskaber er en person, myndighed, institution, organisation eller virksomhed, der har skabt en samling af arkivalier, der er afleveret til Statens Arkiver.

At finde den rigtige arkivskaber er derfor nøglen til at finde svar på dit spørgsmål.

Læs mere om hvordan arkivernes er opbygget

Fra nybegynder til erfaren bruger

Kom godt i gang

Noget arkivmateriale er lige til at gå til, andet kræver mere forberedelse.

  • Hyppigt benyttede arkivalier er ofte lette at finde og benytte. Find vejledninger til disse kilder under Mest brugte arkivalier
  • Folketællinger, kirkebøger og mange andre typer arkivalier findes tilgængelige på internettet. Se en oversigt over hvilke muligheder der er på internettet: Søg i samlingerne  - kom i gang på nettet

Statens Arkivers samlinger er registreret i arkivdatabasen Daisy, hvor du kan søge efter arkivalier og bestille dem til brug på en læsesal eller se dem online, hvis de er indscannede.   

Skal du slægtsforske?

Der findes ingen samlet registrering af Statens Arkivers samlinger, der er så detaljeret, at du blot kan slå et navn op og få en oversigt over alle de dokumenter, der beskriver personens liv.

Du kan i stedet forberede dit arkivbesøg ved at samle alle de oplysninger og dokumenter eller breve, du og din familie har i gemmerne og med udgangspunkt i det starte din slægtsforskning på arkiverne.

Introduktion til slægtsforskning

Hvilket arkiv skal du besøge?

Rigsarkivet, Erhvervsarkivet, Dansk Data Arkiv og landsarkiverne har forskellige opgaver i forhold til indsamling og bevaring af arkivalier. Derfor skal du overveje, hvilken type arkivalier du søger, inden du besøger os.

En god huskeregel er: Findes der kun en af denne type myndighed på landsplan, så skal du på Rigsarkivet. Findes der flere, skal du på et af landsarkiverne.

Eksempel: Justitsministeriets arkiv er på Rigsarkivet. Amternes arkiver er fordelt på de forskellige landsarkiver.

Du kan også søge på myndighedens navn i arkivdatabasen Daisy, så kan du se hvor arkivalierne befinder sig.  

Find dit arkiv

På læsesalen

På læsesalen kan du få hjælp og vejledning, finde opslagsværker og bestille arkivalier. Nogle af arkivalierne kan du selv hente i selvbetjeningsmagasinerne.

Vejledning på læsesalen

 

Læs mere om læsesalene:

Åbningstider
Hvad må jeg have med på læsesalen?
Bestilling af arkivalier
God tone på læsesalen

Introduktionsarrangementer

Alle arkiverne holder jævnligt arrangementer, hvor du kan blive introduceret til arkivernes mange muligheder. Her får du en grundig indføring i, hvordan du gør, lige fra indskrivning, til bestilling og aflevering.

Hold øje med, hvad der sker på et arkiv i nærhenden af dig.

Arrangementkalenderen

Nyhedsbreve

Alle arkiverne udsender jævnligt nyhedsbreve. Her kan du læse om arrangementer, foredrag, særlige forhold på læsesalen og andre nyheder.

Tilmeld nyhedsbrev

Forbered dit arkivbesøg over internettet

Hjemme fra din egen computer kan du gøre mange ting for at forberede dit arkivbesøg.

Du kan søge i Statens Arkivers samlinger online og få overblik over, hvad der findes af arkivalier fra bestemte myndigheder. Hvis arkivalierne er indscannede kan du se dem online via et link fra arkivdatabasen Daisy.

Daisy kan du søge efter arkivalier. Hvis de ikke er indscannede kan du bestille dem frem, så de ligger klar til dig på læsesalen.

 

Læs mere om

Bestilling af arkivalier

Studerende eller forsker?

Her på hjemmesiden findes også introduktioner til forskellige temaer. Her kan du få ideer til hvilke arkivalier du kan bruge, hvis du interesserer dig for et bestemt emne og fx skal skrive opgave eller forske.

Viden og inspiration
Introduktion til forskere

 

Læs også introduktionen til studerende

Studie, arkivalier og opgaver - Hvordan gør jeg?

Leder du efter din egen sag?

Udlændingesager, sager om adoption, skilsmisse eller andet kan være afleveret til Statens Arkiver fra den myndighed, der i sin tid behandlede sagen. Ønsker du at se din egen sag, kan du læse mere under

Dokumentation

Arkivudtryk? Brug arkivordbogen

Arkiverne har deres helt egne udtryk og begreber, som kan være nyttige at lære. Ord som arkivskaber, registratur eller skifteprotokol er slet ikke indlysende, første gang man besøger arkivet. I arkivordbogen er der hjælp at hente.

På alle sider finder du allerøverst, helt oppe i den blå bjælke, et link til arkivordbogen. Bruger du det link, finder du alle ordbogens ord.

Du kan også aktivere ordbogen når du læser på hjemmesiden. Så vil de ord, der er forklaret i ordbogen blive markeret med gråt. Forklaringen på ordet får du ved at klikke på ordet øverst i den højre spalte.

Se hvordan du bruger ordbogen

Ny slægtsforsker?

Introduktion til slægtsforskning, folketælling 1880Slægtsforskning er din egen private Danmarkshistorie! - Men hvordan kommer du i gang, og hvor skal du starte?

Læs mere og få gode råd

Danmarkskort over arkiverFind dit arkiv

Statens Arkiver består af en række arkiver med forskellige opgaver.

Hvor finder du det, du søger?

Find dit arkiv

Arkivernes skatkiste

webudstilling-gavnoewebudstilling-kroningsseglwebudstilling-tingbøgerAf enestående national betydning - sådan betragtes de arkivalier, du kan se i webudstillingen. Arkivalierne er fx udvalgt, hvis den begivenhed de dokumenterer, har haft stor betydning for samfundets udvikling.

Se de flotte arkivalier her

Daisy-workshop

4. juni 2015
Deltag i en Daisy-workshop på Rigsarkivets læsesal i Odense. Du får en generel introduktion. Og mulighed for at øve dig ved at løse opgaver.
Se alle arrangementer

Spørg Arkivaren

Kan du ikke finde svar på dit spørgsmål?

FAQ
Spørg Arkivaren