Vi har brug for din hjælp! Besøg Rigsarkivets nye website og hjælp os med at forbedre det.

Vejledning i bestemte arkivalier?

Mest brugte arkivalierFolketællinger, kirkebøger, lægdsruller og meget mere. Her finder du dem, og sådan gør du.

Mest brugte arkivalier

Studie, arkivalier og opgaver - Hvordan gør jeg?

Er du studerende inden for historie, etnologi, samfundsfag eller andet, kan det betale sig at bruge arkivalier, når du skal skrive opgaver. Historien kommer helt tæt på, når du sidder med det originale kildemateriale. Det kan opleves som besværligt, men det betaler sig. Arkivundersøgelser er nemlig et spændende detektivarbejde. Start i god tid og find inspiration til din næste opgave her.

Er det svært og besværligt?

Der er en del fagudtryk og søgeprincipper, du skal lære, når du starter din første arkivundersøgelse. - Og jo! - Det er indviklet, men det betaler sig.

Når du første gang sidder med det originale kildemateriale, kan du virkelig føle historiens vingesus. Man bliver bidt af det.

Arkivundersøgelser er et spændende detektivarbejde. Men det er også et håndværk, der skal læres.

Arkivalier er ikke kun for forskere og specialestuderende

Jo før i dit studie du kommer i gang med arkivalierne, jo lettere bliver det. Første gang behøver du jo ikke bygge hele din opgave op om originalt kildemateriale.

Det kan være lige så spændende at kigge på enkelte vigtige dokumenter i arkivet. Brug dem som eksempler. På den måde kan du langsomt træne din arkivkundskab.

Måske får du mod på at bygge hoveddelen af undersøgelsen på arkivalier, når du kommer til specialet?

Hvordan komme du i gang - inspiration og opgaveforslag

Her kan du finde ideer til din næste opgave. Du kan også finde forslag til arkivskabere, som er gode at starte med, hvis du interesserer dig for bestemte emner eller perioder.

Temaer til inspiration

 

Se et udvalg af de mange historier, som vi finder i det materiale, vi løbende modtager

Nyt i arkivet


I samarbejde med Københavns Stadsarkiv har vi lavet en liste med forslag til emner og kildemateriale om Københavns historie:

Inspirationsliste for studerende - arkivalier om Københavns historie

Godt råd - se hvad andre har undersøgt

Når du læser om dit emne i oversigtsværker og monografier, så husk at tjekke forfatternes kildehenvisninger. Find ud af hvilke arkivalier, de har brugt og hvilke arkivskabere, der er centrale. Dette er en rigtig god genvej til det relevante materiale for din opgave.

På læsesalen

Her kan du få hjælp og vejledning, finde opslagsværker og selv hente arkivalier i selvbetjeningsmagasinerne. Hver dag er der fx et lille introduktionsforløb til nye brugere, hvor du kan få vist, hvor de vigtigste ting står og få tips til hvordan du kommer i gang.

Vejledning på læsesalen

 

Læs mere om læsesalene:

Åbningstider
Hvad må jeg have med på læsesalen?
Bestilling af arkivalier
Regler på læsesalen

Søg, find og bestil - hvordan gør jeg?

De fleste arkivalier er registreret i arkivdatabasen Daisy. Du kan bruge Daisy til både at søge efter arkivalier og til at bestille arkivalier til brug på læsesalene. Indscannede arkivalier kan ikke bestilles til brug på læsesalene, men kan ses online via link fra Daisy.

For at søge i Daisy skal du vide, hvem der har haft med dit emne at gøre gennem tiden. Den myndighed, person, institution eller virksomhed, der har skabt et arkiv, kaldes en arkivskaber. Derved er arkiverne opbygget anderledes end fx bibliotekernes samlinger.

Læs mere om, hvordan arkiverne er opbygget, og hvordan du skal søge.

Fra nybegynder til erfaren bruger
Søg i  samlingerne  - kom i gang på nettet

 

Vi arbejder på at gøre det muligt at søge på emner i Daisy. Du kan prøve en beta-version af emnesøgningen her

Du kan også prøve et spændende e-learningsforløb i arkivkundskab for studerende. Det tager ca. en halv time.

E-learning: Fra spørgsmål til arkivalier

Håndskrift - kan det læses?

Arkivalier fra før 1875 er skrevet med gotisk håndskrift. For at læse dokumenterne, skal du lære det gotiske alfabet og have en del tålmodighed i starten. Men det kan læres.

Første dag sidder du nok blot og stirrer på bogstaverne og intet giver mening. Men næste dag begynder bogstaver og ord at skille sig ud og snart kan du stave sig igennem. Om gotisk håndskrift er der kun at sige, at tålmodighed betaler sig. Klø på. Det går hurtigere end du tror.

Gotisk håndskrift
E-learning: Gotisk håndskrift

Samlingerne – også i elektronisk form

Det er langt fra kun traditionelle papirarkivalier, du kan bruge i dine opgaver. På Dansk Data Arkiv indsamles fx forskningsdatamateriale fra Sundhedsforskningen og spørgeskemaundersøgelser fra samfundsvidenskabelige undersøgelser.

Med dette materiale kan du fx "genbruge" allerede udfyldte spørgeskemaer og stille nye spørgsmål til materialet.

DDA Samfund
DDA Sundhed

Start i god tid

Arkivstudier tager tid. Ofte er afleveringsdatoen kommet alt for tæt på, før studerende kommer på arkivet første gang. Så bliver det helt uoverskueligt at sætte sig ind i arkivernes anderledes struktur og finde ud af, hvor man skal starte.

Er skaden sket og tiden er knap, er der dog alligevel ofte mulighed for at inddrage arkivalier som eksempler eller illustrationer til din opgave. Giv ikke op på forhånd.

Nyere arkivalier - hvad har jeg lov til at se?

Skal du skrive opgave om fx Besættelsestiden eller Den Kolde Krig, er der en stor sandsynlighed for, at arkivalierne ikke er umiddelbart tilgængelige, fx fordi de rummer personfølsomme oplysninger eller indeholder oplysninger om statens sikkerhed. Du skal derfor søge om adgang til at benytte arkivalierne.

Beskæftiger du dig med nyere tid, er det derfor endnu vigtigere, at du starter i god tid, da der er en sagsbehandlingstid på din adgangsansøgning.

Det må du se

Vejledning i specifikke emner for forskere og studerende

Skal du i gang med et forskningsprojekt, speciale - eller opgaveskrivning? Statens Arkivers arkivarer tilbyder vejledning i særlige emner eller arkivskabere. Der er tale om hjælp til den arkivfaglige del af arbejdet og ikke egentlig projektvejledning. Henvend dig til det enkelte arkiv og aftal nærmere.

Hvem forsker i hvad? - Forskning og udvikling

 

Hver dag er der også almindelig vejledning på læsesalen. Vejledningsvagten kan hjælpe dig med at finde frem til de rigtige arkivalier og give gode råd, hvis du går i stå. De ved dog ikke nødvendigvis en masse om lige netop dit særlige emne.

Vejledningstilbud på læsesalen

Links

Lær at bruge arkivdatabasen Daisy

30. april 2015
Kom og få en introduktion til, hvordan du bruger arkivdatabasen Daisy på Rigsarkivets læsesal i Aabenraa.
Se alle arrangementer

Spørg Arkivaren

Kan du ikke finde svar på dit spørgsmål?

FAQ
Spørg Arkivaren