Vi har brug for din hjælp! Besøg Rigsarkivets nye website og hjælp os med at forbedre det.

Åbningstider og adresser

Dansk Data Arkiv
Erhvervsarkivet
Filmningscentret
Landsarkivet for Fyn
Landsarkivet for Nørrejylland
Landsarkivet for Sønderjylland
Rigsarkivet

Vær med!

to-crowdsourcereNu kan du også være med til at indtaste oplysninger i Rigsarkivets indtastningsportal. Første projekt er 88.761 ansøgninger om erindringsmedaljer fra deltagerne i de slesvigske krige i 1848-51 og 1864.

Læs her, hvordan du kommer i gang.

Brug arkivet

Her kan du læse om, hvordan du kan bruge arkiverne. Her er både introduktioner til nye brugere, slægtsforskere, forskere og studerende.

Her er hjælpe at hente, hvis du har mistet dine private papirer eller af anden årsag skal bruge dokumentation om dig selv. 

Læs også om reglerne for hvilke arkivalier du kan benytte med det samme på læsesalen og hvilke der skal søges om adgang til.

Ny på arkivet?

At bruge arkiver kan være en opdagelsesrejse gennem historien eller ens egen slægt. Men før du går i gang, er der nogle grundlæggende ting, du skal lære. Ellers finder du aldrig, hvad du søger i de enorme samlinger, uanset om du skal slægtsforske, skrive opgave eller starte et forskningsprojekt.

Introduktion til nye brugere
Søg i samlingerne  - kom i gang på nettet

Praktiske oplysninger

Statens Arkivers samlinger benyttes på internettet og på læsesalene. Alle kan komme på arkivernes læsesale. Det er gratis, og personalet i vejledningen kan hjælpe dig i gang med din undersøgelse, men hovedprincippet er "hjælp til selvhjælp".

Praktiske oplysninger
Vejledning på læsesalen

Adresser og åbningstider

Adresser og åbningstider for de enkelte arkiver finder du i den røde boks til højre. Bemærk, at læsesalene på arkiverne ekstraordinært kan være lukket i forbindelse med arrangementer o.lign. Disse lukkedage bekendtgøres på de enkelte arkivers sider. Du kan finde en oversigt her.

Find dokumentation om dig selv

Skal du bruge dokumentation om dig selv, kan du henvende dig til Statens Arkiver, der måske kan hjælpe dig. Det gælder fx oplysninger om dit fødselstidspunkt, din skoletid eller en kopi af din skilsmissebevilling. Dokumentation om dig selv er et vidt begreb. Måden, du finder oplysningerne på, afhænger af hvilke oplysninger, du søger.   

Dokumentation om dig selv

Introduktion til studerende

Det kan betale sig at bruge arkiverne, når du skal skrive opgaver. Historien kommer helt tæt på, når du sidder med det originale kildemateriale. Men det kan være en udfordring at komme i gang, og det er vigtigt at starte i god tid. Alt efter hvilket emne, du vil skrive om, er der flere gode steder at starte.

Introduktion til studerende

Det må du se

De fleste dokumenter, protokoller, m.m. i Statens Arkivers samlinger kan du benytte på læsesalen med det samme. Men nyere eller personfølsomme sager kan du kun få lov at se, hvis du får særlig tilladelse først.

Det må du se

 

Daisy-workshop

9. april 2015
Deltag i en Daisy-workshop på Rigsarkivets læsesal i Odense. Du får en generel introduktion. Og mulighed for at øve dig ved at løse opgaver.
Se alle arrangementer

Spørg Arkivaren

Kan du ikke finde svar på dit spørgsmål?

FAQ
Spørg Arkivaren